Leid jij jouw team naar succes?

De laatste teambijeenkomst. De afsluiting van een periode van bijna een jaar waarin hard gewerkt is aan hun ontwikkeling als team. Zo gepland dat iedereen aanwezig kan zijn, om gezamenlijk dit moment in de tijd te markeren. Door stil te staan bij wat er allemaal sinds de kick-off gebeurd is, wat ze anders zijn gaan doen, wat ze belangrijk vinden om te behouden en waar ze mee verder willen. En toen was er die reminder van de teamleider aan zijn medewerkers ‘op straffe van ontslag ben je vanmiddag aanwezig’. Hmmm, schoot er door me heen. Wat zou het effect hiervan zijn op de teamdynamiek?

Lees meer...

Wat is jouw stijl van leidinggeven?

Hij wil medewerkers in hun kracht zetten. Dat ze hun eigen broek ophouden. Zijn belangrijkste wens is dat ze volledig tot hun recht komen in het team. Zijn medewerkers krijgen van hem alle ruimte. Hij faciliteert wel. Ze hoeven maar te vragen.
Ik ben in gesprek met een manager over zijn team – over wat er wel en over wat er niet loopt. Zijn woorden klinken me bekend in de oren. Zo’n dienende leiderschapsstijl spreekt me aan. Bijna tegelijkertijd borrelen er andere gedachten bij me op. Ik ken zijn team inmiddels wat langer. Ik weet wat er onderling speelt en wat ze individueel goed en minder goed afgaat. Ik ken hun ontwikkeling, werk- en denkniveau. Sluit zijn insteek wel aan bij waar zijn medewerkers ‘staan’?

Lees meer...

Waarom een reddende engel lang niet altijd een geschenk uit de hemel is

Elske, mijn netwerkmaatje: Wat zegt je gevoel?
Ik: Door al dat denken is mijn gevoel ondergesneeuwd.
Elske: Hihi.
Ik zit vast, muurvast in mijn gedachtenpatroon. Had zo graag advies gekregen over hoe ik met de situatie om zou kunnen gaan. Haar ‘hihi’ zet me op een ander been. Wat ben ik nu eigenlijk aan het creëren? Is dit een drama in wording? Mijn intentie lijkt goed… Waarom ben ik me dan in allerlei bochten aan het wringen om mijn woorden zo’n draai te geven dat mijn oplossing aantrekkelijk is voor die ander? Wacht even. Oplossing? Heeft Thijs wel om hulp gevraagd? Oeps. Ben ik aan het redden zonder een hulpvraag? Ai, zo kun je dus een dramadriehoek starten…

Lees meer...