Voorrang nemen of geven

Ze zit ineengedoken op haar fiets. Ik zie haar onder de rand van haar capuchon door kijken naar de auto’s die voor mij de rotonde oprijden. Blijkbaar is ze op haar hoede. Uit haar houding maak ik op dat ze weet dat ze gewoon door mag fietsen en dat, ondanks de haaientanden op het wegdek, veel automobilisten er anders mee omgaan. En inderdaad, de twee auto’s die voor me rijden negeren de verkeersregels en snijden haar bijna de pas af. Ik stop, ze fietst door en glimlacht mijn kant uit.
Het voorval deed me denken aan mensen die makkelijk als eerste het woord nemen in een gesprek. Voorrang nemen als het ware en daarmee anderen soms geheel of gedeeltelijk belemmeren hun verhaal te vertellen.

Lees meer...

Afwachten

‘We hebben al zoveel voorgesteld. Er gebeurt nooit iets mee.’ Ze buitelen over elkaar heen met het geven van voorbeelden. Na een tijdje wordt het stil, er valt niets meer te herhalen. De teamleden kijken me verwachtingsvol aan. Hun appel op mij, hun teamcoach, is voelbaar: hoe ga jij dit voor ons oplossen?
De bal lijkt bij mij te liggen - de vraag zelf is niet hardop uitgesproken. Non-verbaal doen ze allemaal hetzelfde. Nadat iedereen zijn zegje heeft gedaan, leunt men achterover in zijn stoel, kijkt even de kring rond en richt zijn blik op mij. Afwachtend op wat er gaat gebeuren.

Lees meer...

Het is tenslotte maar werk...

Uit zijn ooghoeken ziet hij Jan aan komen lopen. ‘Wat nu weer’ schiet er door hem heen. Chris laat zijn gedachten even voor wat ze zijn, kijkt op van zijn werk en vraagt ‘waar kan ik je mee helpen?’. Jan steekt van wal. Vertelt uitgebreid over waar hij tegenaan gelopen is. En niet voor de eerste keer. Dat hem dat enorm frustreert, zo sterk zelfs dat hij er ook na werktijd mee bezig is. Dat hij er met zijn vriendin over praat en dat die laat merken genoeg te krijgen van het feit dat hij alsmaar zijn verhaal over zijn werk wil vertellen. De irritatie bij Chris steekt de kop op, wat maakt zijn medewerker zich toch druk. Als Jan na 20 minuten stil valt, kan hij niets anders uitbrengen dan ‘Joh, het is maar werk hoor. Ik zou me niet zo druk maken.’

Lees meer...