Voornemens?!

(reacties: 1)

Wel of geen?

Zijn voornemens afgezaagd? Of vind je ze ouderwets? Dan kan je beter wat anders gaan doen. Ben je toch nieuwsgierig naar mijn verhaal, naar mijn tips? Lees dan verder over voornemens en hoe ik 2015 ben gestart. 

 

Tradities

Elk jaar worden er heel wat handen geschud, kaarten, mails en app-jes verstuurd en geproost op een Gelukkig Nieuwjaar. We wensen elkaar naast geluk, ook gezondheid, succes, plezier etc. Aan de start van dat nieuwe jaar koppelen veel mensen voor zichzelf ook voornemens. Niet zomaar voornemens, maar goede voornemens.

 

Timing

Het blijft voor mij een bijzonder fenomeen dat de verandering van een jaartal zoveel bij ons mensen teweeg kan brengen. Misschien is het wel dat als iets ten einde loopt, in dit geval een jaar, het een moment van bezinning bij ons oproept met als gevolg het idee dat het anders moet; een voornemen wordt geboren.  Als ik mensen er naar vraag, dan ervaar ik dat mensen veel meer momenten van bezinning hebben naast dat ene aan het einde van het jaar. Eigenlijk kan ieder moment een moment zijn waarop je je iets voorneemt. 

 

Serieus?

Voornemens over de jaren heen


Zonder al te filosofisch te worden, laat ik het aspect timing voor wat het is. Uit alles wat ik er over lees en hoor, constateer ik dat de jaarwisseling ‘en masse’ tot het bedenken van voornemens leidt. Het is zelfs een geliefd onderwerp op nieuwjaarsborrels.
De volgende vraag is: hoe serieus zijn die voornemens? En, hoe succesvol is het maken van voornemens? Daar is veel onderzoek naar gedaan.

 

Pijnvermijding

Wat meer achtergrond. Eén van de basisprincipes van menselijk gedrag is dat pijn méér invloed op ons gedrag heeft dan plezier. Onlangs kwam ik het volgende citaat van de befaamde psycholoog Roy Baumeister tegen: “Overleven vereist dat we altijd alert zijn op mogelijk slechte uitkomsten. Mogelijk goede uitkomsten zijn veel minder belangrijk. Dit verschil is een van de meest basale en belangrijke psychologische wetmatigheden.”
Vandaar dat ik in mijn coachopleiding getraind ben in, wat we noemden, ‘pain inducing’. Noem het een helpende hand voor de coachee. Immers, alleen wanneer iets blijven doen teveel ‘pijn’ (in de meest brede zin van het woord)  oplevert, zijn we bereid te veranderen. We vermijden die pijn liever.  

 

Heroverweging

Voor wie voornemens voor dit jaar heeft geformuleerd, heb ik nog deze tips:

 • Kijk goed naar je voornemen en bedenk wat er zou gebeuren als je het niet in de praktijk brengt. Valt het effect mee, dan is de kans groot dat het bij een voornemen blijft en je het nooit tot uitvoering brengt.
 • Bedenk een doemscenario of schakel hiervoor je huisgenoten in als je echt resultaat wilt bereiken.
 • Koppel er een tijdselement aan, bijvoorbeeld ‘als ik dit jaar niet afval, dan ….’
 • Overdrijf het doemscenario in je gedachten nog meer, zet er nog wat tijdsdruk op, ‘et voila’, dan stop je meteen met snoepen.

Dit schets ik natuurlijk heel kort en simpel maar zo werkt het wel! Laatste tip: denk op een moeilijk moment terug aan dat doemscenario, dat helpt.

 

Voornemens?

Voornemens maken voor het nieuwe jaar, ik heb het nooit gedaan. Als ik vind dat er iets niet lekker loopt in mijn leven en ik heb er echt last van, sta ik daar bij stil en bedenk wat er anders kan. Afgelopen jaar ben ik voor het eerst bezig geweest met ‘Best Year Yet’, een methode om te kijken naar wat je hebt geleerd uit het voorafgaande jaar en wat je het komende jaar anders wilt doen. Het richt zich op leren, intenties en focus. Die aspecten spreken me aan en geven een verdieping die mij goed bevalt.
En voor de taalpuristen onder ons: ja, intentie is een synoniem van voornemen. Gevoelsmatig heeft het voor mij een andere betekenis en geeft het veel beter weer wat ik bedoel. 

 

Mijn 2015

Onlangs kreeg ik een mail van de organisatie Avaaz.org. Ze hebben een drietal principes geformuleerd en nodigen mensen uit om die te onderschrijven. Het zijn:

 • Show Kindness and Respect
  We will show kindness and respect towards ourselves and others whenever possible. And it's always possible, because everyone we meet is fighting a battle we may know nothing about.
 • Strive for Wisdom
  We will seek to be wise in our decisions, listening deeply to ourselves and others, and balancing our heads, hearts and intuitions in a harmony that feels right.
 • Practice Gratitude
  We will regularly reflect on what we're grateful for, because it brings perspective, dissolves negativity, and grounds us in what's most important.

Ik heb die petitie ondertekend; deze principes worden dit jaar meer dan ooit mijn leidraad. Mijn ‘doemscenario’: als ik niet de intentie heb om deze principes te volgen, dan leef ik niet ‘be the change you wish to see’ (een belangrijk principe voor mij) en volg ik mijn eigen slogan niet op (to realize Human Potential). Extra tijdsdruk hoef ik daar niet aan toe te voegen…

 

Voornemen of intentie, wel of niet een verandering of veranderrichting voor jezelf formuleren voor het nieuwe jaar.

Hoe kijk jij daar naar? Ik ben benieuwd naar je reactie!

 

Ga terug

Reacties

Reactie door Mathilde |

Mooie principes. De laatste, dankbaarheid betuigen is een hele goede om bagatelliseren en negativiteit kwijt te raken. Goede voornemens vond ik altijd onzin, omdat er iets hypocriets in doorklinkt.
Vorig jaar (2014) ben ik begonnen aan mijn beste jaar ooit! De eerste van velen. Op 7 levensgebieden heb ik doelen opgeschreven, dus iets meer dan goede voornemens, en ze voorzien van beeldmateriaal, visualisaties en dromen. Ook heb ik mijn persoonlijke missie helder en deze klinkt door in wat ik doe en hoe ik het doe. In december heb ik ze geëvalueerd (natuurlijk heb ik ze ook gedurende het jaar opgevolgd). Ze zijn niet allemaal letterlijk uitgekomen, sommigen zijn veranderd, anderen vroeg in het jaar behaald en daarna weer versloft, een andere behaald, maar anders dan verwacht, etc. Het heeft me veel gebracht van wat ik graag wilde.
Dit jaar wordt absoluut weer mijn beste jaar ooit.

Beantwoord door Annemieke Smit

Mooi om te lezen hoe het voor jou werkt, Mathilde! 2015 weer het beste jaar ooit, dat wens ik je van harte.Reactie toevoegen