Hoe houd jij je focus?

(reacties: 1)

Zomer

Een zwoele zomeravond. Vier vrienden aan een tafel. Gevulde glazen, heerlijke hapjes onder handbereik. De vraag ‘hoe was jouw zomer?’  loopt als rode draad door de gesprekken. Opvallend in de verhalen: ik ben wel weer op gang maar ik heb moeite om focus te houden, om me uitsluitend bezig te houden met die dingen die me helpen mijn doelen te bereiken. Over focus, persoonlijk leiderschap en meer.

 

Volle snelheid

Er zat herkenning voor mij in ons gesprek. Ik was deze zomer wel aan het werk, maar om nu te zeggen dat ik al die tijd helemaal tevreden was over ‘mijn productie’, is teveel van het goede. Het verschil tussen mijn tafelgenoten en mij was dat ik deze zomer niet op vakantie ben geweest en zij wel. Ik wijdde mijn moeite met het doorwerken op volle snelheid aan dat feit. Dat ik niet letterlijk afstand had genomen van mijn werk. 

 

Dichtbij en/of veraf

Of je nu werknemer, ZZP-er, student, manager of ondernemer bent, we hebben allemaal te maken met dat houden van focus. Focus op de doelen die je wilt bereiken. Of dat nu externe, door je omgeving gestelde doelen zijn of interne, door jezelf, gestelde doelen zijn, focus is onlosmakelijk verbonden met het punt op de horizon dat je wilt bereiken. Dat doel kan variëren van het verschonen van je bed voor het einde van de dag tot het realiseren van een omzet van € 10.000.000,- voor het einde van je werkzame leven. 

 

Schop

Op een gegeven moment heb ik mezelf deze zomer een figuurlijke schop onder de kont gegeven. Dat werkt als volgt. Ik stel mezelf de vraag wat er gaat gebeuren als ik geen focus houd, als ik me niet concentreer op dat wat ik wil bereiken dit jaar. Ik creëer daar vervolgens een beeld bij. Dat beeld, over wat er dan mis gaat, dat maak ik heel reëel, heel concreet … In mijn hoofd, op mijn whiteboard, op papier. Die consequenties, zo duidelijk in beeld gebracht, die zijn dan zo onaantrekkelijk voor mij, dat ik me realiseer: dit niet, dit nooit. Voilà, ik ben weer op het juiste spoor, focus hervonden. 

 

Het principe erachter

Terwijl ik dat zo schrijf, realiseer ik me dat wat erachter zit, eigenlijk heel basaal is. In de basis worden wij als mensen gedreven door, noem het, vermijdingsangst. We willen honger, dorst en pijn vermijden; dat is ons overlevingsmechanisme. Dit zit zo in ons verweven dat,  ook al denk je dat je een verhevener motivatie hebt, het uiteindelijk, als je er heel diep op ingaat, toch vaak op die vermijdingsangst uit komt. 

 

Stemmetje

De meeste mensen die zeggen dat ze moeite hebben met het houden van focus, ‘ weten’  dat omdat ze last hebben van een stemmetje in hun achterhoofd of een onbenoembaar, onrustig gevoel. Blijkbaar hebben we allemaal een signaalsysteem in ons. De grote vraag is: wat doe je ermee? Je kan het negeren, je kan het proberen te sussen. Maar daarmee ontken je de realiteit van dat wat het je wil zeggen: er klopt iets niet. En het gaat om jou en jouw gedrag, al je mogelijke excuses of verwijten naar de buitenwereld, die gaan niet helpen. Of je pakt het signaal op, je toont jouw persoonlijk leiderschap om in vaktermen te spreken. Hoe graag je ook zou willen dat het er niet is, het is er, het is onmiskenbaar aanwezig. 

 

Alternatief

Moet je jezelf dan altijd een schop onder de kont geven? Is dat de enig mogelijke reactie op het signaal dat er iets niet klopt, dat je geen focus houdt? Persoonlijk leiderschap gaat over dat je iets doet met dat wat je voelt of denkt over jezelf. Dat iets kan ook zijn dat je accepteert dat het zo is, dat je (op dit moment) geen focus hebt. Of beter gezegd: een andere focus hebt. Dat je ontdekt dat andere zaken nu even belangrijker voor je zijn, dat je dus andere doelen hebt voor dit moment. Wat je daarvoor nodig hebt, is dat je met een andere blik naar jezelf, naar je gedrag kijkt en vaststelt wat nu voor jou het meest belangrijke is. Oké, wel even afwegen tegen die andere belangrijke zaken, want uiteindelijk gaat het om een bewuste keuze maken.

 

Tijd verprutsen

Mocht je nog niet overtuigd zijn van het kijken naar je gedrag met een andere blik, dan heb ik nog twee passende stukjes tekst voor je om je aan het denken te zetten. Ingrid Langen schreef in haar nieuwsbrief: “Ik heb wel doorgewerkt, maar op zomerstand. Meer genieten van m'n tuin, van het mooie weer, van mijn lieve familie en vrienden, van mijn paard. En minder van social media, e-mailen en bloggen. Genoten van de rust en de ruimte om even weinig te doen.“ En van Bertrand Russell kwam ik de uitspraak tegen: “ Tijd die je met plezier verspeelt, is geen verspeelde tijd”. Mooi toch?

 

Hoe houd jij je focus? Heb jij daar een aanpak voor die je met succes toepast?

Ik leer graag van je.

 

Ga terug

Reacties

Reactie door Rob |

[Moet] [ik] [dit] [nu] [doen]? Leg in 5 slagen de nadruk steeds op een volgend woord. Als het antwoord JA is: doe het dan meteen en maak het af.
Als het antwoord NEEN is: vergeet het verder; óf laat iemand anders het doen. Als je het NU niet hoeft te doen spreek dan met jezelf af wanneer je het wél doet (en doe het dan ook) en laat het NU los!

Beantwoord door Annemieke Smit

Handig hulpmiddel, Rob. Dank je wel!Reactie toevoegen