Dilemma's

(reacties: 1)

Griekse mythologie?

In 2004 kwam het sixpack Dilemma van Arcen op de markt. Brouwer Gerard van den Broek had twee bieren gebrouwen, slechts één zou zich in de toekomst Hertog Jan bier mogen noemen. Van beide bieren kwamen er drie in het sixpack; de consument mocht de lekkerste kiezen. Zes maanden later werd "Dilemma 2" uitgebracht, waarbij Karakter, de winnaar van de eerste ronde, tegen een derde bier werd afgezet. Karakter won en hoort nu bij het assortiment van de bierbrouwer.
Bij een voorbeeld van een bekend dilemma dacht ik altijd aan Griekse mythologie. Misschien is het  bier voorbeeld aan mij voorbij gegaan omdat ik wijn prefereer boven bier?

 

Input

Ik vroeg een blogbrief lezer: is er een onderwerp wat jou aanspreekt als ik daarover schrijf? Hij haalde een persoonlijk dilemma aan. Zijn tweestrijd riep bij mij vragen op en die hebben we gezamenlijk uitgediept. Daarna had ik een dilemma. Welke insteek kies ik voor mijn blog? Persoonlijke dilemma’s of dilemma’s van een organisatie? 

 

Dilemma

Dilemma’s kent iedereen in zijn dagelijkse leven. Je hebt een keuze te maken of je wilt er één maken en, met alleen logisch redeneren kom je er niet uit: dilemma. Je kunt mensen in je omgeving vragen wat zij ervan vinden, “de bierbrouwer aanpak”, maar vaak is de weg uit het dilemma een zeer persoonlijke keuze.
Mijn dilemma voor de insteek van deze blog heb ik opgelost: mijn keuze is stil te staan bij persoonlijke dilemma’s en hoe je daar mee omgaat. Waarom? Als ik een logische redenatie erbij had, had ik geen dilemma gehad. Beide insteken vind ik even aantrekkelijk en over beide opties kan ik veel schrijven. 

 

Keuzes

Wanneer ik mensen begeleid als coach, komt het onderwerp keuzes vaak ter sprake. Geregeld hoor ik ‘ik heb geen keuze’. Die uitspraak trek ik in twijfel. Ik ben er van overtuigd dat je als mens steevast een keuze hebt. Niet dat die keuze altijd even gemakkelijk is, dat weet ik ook. 

 

Achterliggend

Dieper ingaan op de stelling ‘ik heb geen keuze’, levert bijna iedere keer één van de twee volgende achterliggende redenen op: de overtuiging dat iets toch echt zo moet óf de consequenties van de keuze. In het eerste geval kan je er van op aan dat ik je allerlei vragen ga stellen. Die vragen zetten beslist je overtuiging op zijn kop! 
In het tweede geval lijkt het vaak alsof je geen keuze hebt omdat de consequenties nogal rigoureus kunnen zijn. De vraag is: hoe wil jij terugkijken op je leven als je 80 bent? Wil je dan zeggen: had ik die drastische keuze maar gemaakt dan had ik alles uit mijn leven gehaald en er ten volle van genoten? Tja, het draait om de bereidheid (wellicht) vergaande consequenties te nemen. Met andere woorden: leiderschap nemen over je eigen leven. 

 

Te snel?

Je denkt wellicht: daar walst ze wel heel simpel over heen. Dat lijkt misschien zo, en dat doe ik niet. Iedere situatie is anders, ingewikkelder, complexer. Mijn recept? Breng je vraagstuk terug tot zijn essentie. Ga kijken waar het uiteindelijk bij jou om draait. Durf jezelf in de spiegel aan te kijken en alles te zien wat die weerkaatst. Geloof me, hier spreekt een ervaringsdeskundige die dit ook met vallen en opstaan heeft geleerd!

 

Recept

Het recept kent een finishing touch. Als je in die spiegel hebt gekeken en je hebt vastgesteld waar het in essentie om gaat en vervolgens je keuze maakt, volg die dan. Sta niet stil bij wat had kunnen zijn. Waarom jezelf blijven kwellen? Heb je wel echt een keuze gemaakt?
Hoe langer ik er bij stil sta, des te meer ik ervan overtuigd raak dat dit ‘recept’ ook werkt voor dilemma’s. Oké, je hebt twee of meer mogelijkheden, ze zijn allemaal even (on)aantrekkelijk. Je kiest voor één specifiek alternatief, op basis van gevoel, of omdat het marktonderzoek dat heeft opgeleverd of wat dan ook. Finishing touch: laat die andere alternatieven achter je, besteedt er geen energie meer aan. Werk en leef naar jouw keuze. Heroverwegen kan als het begint te kriebelen en de vraag zich steeds meer opdringt: ben ik wel goed bezig? 

 

Blogbrief lezer

Terug naar mijn blogbrief lezer. Tijdens ons gesprek werd evident wat zijn dilemma precies inhoudt. Al pratende bleek ook dat hij een helder beeld heeft waar hij naar toe wil in zijn leven. En eigenlijk werd tegelijkertijd duidelijk hoe hij zijn dilemma op wil lossen. Chapeau! 

 

En jij, hoeveel dilemma’s heb jij in je leven en hoe ga je daar mee om?

Wie weet heb jij wel een totaal andere aanpak. Ik ben benieuwd. Je reactie kan je hieronder kwijt.

 

Ga terug

Reacties

Reactie door Rob van Es |

Hallo Annemieke,

Je hebt het dilemma goed weten te abstraheren. Wat voor mij nog een goede reminder/tip is jouw advies om na keuze niet om te kijken. Los laten van het hetgeen je niet hebt gekozen. Dit loslaten is voor mij een aandachtspunt, ik weet het maar kijk vaker dan noodzakelijk terug op de "niet" gemaakte keuze.
Al lezende herinnerde ik mij een sheet die ik regelmatig gebruik bij dilemma's binnen organisaties: "Je handelt uit pijn of verlangen".

Met vriendelijke groet,
Rob van Es

Beantwoord door Annemieke Smit

Veel succes met loslaten, Rob! Nogmaals dank voor de inspiratie.

En wat een mooie uitspraak, heel herkenbaar!



Reactie toevoegen