Diepgang

(reacties: 2)

Letterlijk

Stel je het volgende voor: een zonnige dag, windkracht 4, een zeilschip van 12 meter, de Oosterschelde. De vraag: moeten we al overstag of niet? Ik kijk op de dieptemeter en zeg: nee, we hebben nog even.  Het is hier 5 meter diep. Tja, als ik de diepgang van het schip niet had gekend, had ik die vraag niet kunnen beantwoorden.  Deze blog gaat over diepgang in een andere betekenis.

 

De weg naar deze blog

Vlak nadat ik mijn vorige blog had gepubliceerd, kreeg ik het idee om over ‘diepgang’ te schrijven. De afgelopen tijd heb ik er af en toe mijn gedachten over later gaan, maar meer dan dat gebeurde er niet. Helaas. Bewust nadenken hielp ook niet. De enige gedachte die zich aan mij opdrong was: is dat niet voor ieder mens heel verschillend? Wat diepgang is? Geen idee nog  op dit moment waar deze blog heen gaat. 

 

Het woord zelf

Eerst maar eens het woord onder de loep genomen. Diepgang. Een samenstelling van diep en gang. Dus zeg maar, tot hoever gaat iets. En dat iets kan van alles zijn, hoewel het woordenboek wel vasthoudt aan een omschrijving waar het woord vaartuig in voorkomt. En, gelukkig voor mij, ook de woorden diepte en inhoud komen in de beschrijving voor.

 

Het onderzoek

Tja, dat laatste zette me verder aan het denken.  Die twee woorden diepte en inhoud raken aan wat ik als betekenis aan het woord diepgang geef. Mijn Google actie levert vervolgens nog meer inzicht op. Uit een discussie op internet, haal ik de volgende quotes. “Iets heeft diepgang als het waarde toevoegt aan iets en invloed heeft op het geheel.” “Je begint uit te leggen wat het effect van diepgang is, alle andere beschrijvingen zijn overbodig.” “Een film heeft diepgang als ik de bioscoop uitloop en er nog over nadenk.” “Diepgang heb je in verschillende soorten en maten. Altijd praten over het weer en ineens beginnen te praten over de zin van het leven: dat is al 100% verandering van diepgang.” Tot zover de quotes.

 

Mijn instelling

Diepgang is voor mij belangrijk in het leven, ik heb dat nodig om mijzelf te blijven ontwikkelen. Koetjes en kalfjes, ik vind het vaak lastig om lang op dat niveau te blijven praten. Of zoals een vriendin van mij ooit zei: “Goh, wij hébben het altijd over iets, dat heb ik niet met iedereen”.  Daarmee doe ik geen uitspraak over de waarde van koetjes en kalfjes. Ik kan met bewondering kijken en luisteren naar mensen die dat langdurig vol houden. Mij lukt dat vaak niet.

 

In organisaties

Diepgang is ook van belang in organisaties. Mensen hebben diepgang nodig om zich te verbinden met elkaar en met het bedrijf. Ze worden niet uitsluitend gemotiveerd door hun maandelijkse beloning. Ze willen van jou als manager weten waarom bestaat dit bedrijf, waarom hebben we deze missie, etc. Mensen willen meewerken aan wat werkelijk belangrijk is, met het oog op de korte én op de lange termijn. Uitsluitend een economisch antwoord is niet voor iedereen voldoende.  En kijk uit voor holle frasen, mensen zijn gevoelig voor de diepgang in jouw woorden. 

 

Verdieping

Diepgang hoeft niet alleen van jou als manager te komen. Door mensen met elkaar te laten verdiepen, ontstaat verbinding. Het delen van inzichten met elkaar creëert meer begrip en onderlinge samenhang. Mensen leren elkaar weer echt te verstaan. Een gezamenlijkheid, die leidt tot betere prestaties en meer commitment. Dat is mijn, door het leven gevormde, overtuiging en wijsheid. Bovendien één die door vele theorieën wordt ondersteund.

 

Mijn definitie

Het mooiste vind ik dat diepgang vooral gaat over het  gevoelsmatige effect ervan én dat diepgang er in allerlei soorten en maten is. Mijn vertaling: je gaat naar een diepte en de maat van die diepte bepaal je zelf.  Als management- en teamcoach neem  ik  geen genoegen met oppervlakkige antwoorden. Maar wat neem jij als manager als uitgangspunt? Ik houd niet van het doorvoeren van vluchtige, cosmetische of trendy acties of maatregelen, maar wiens maatstaf geldt bij het nemen van acties of maatregelen? Waar je op kunt rekenen als ik samen met jou aan de slag ben, is dat we gezamenlijk onderzoeken waar het echt om gaat in jouw bedrijf of afdeling,  totdat jij zegt: dít is het. Én dat we vervolgens zaken blijvend veranderen. 

 

Diepgang, een complex of een simpel woord. Wat is jouw definitie?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

 

Ga terug

Reacties

Reactie door Nicolle Narinx |

Diepgang betekent voor mij wanneer ik innerlijk geraakt wordt. x

Reactie door Berna Scholten |

Bij het woord "diepgang" zie ik een labyrint voor me. De symbolische weg naar de kern. De vooruitgang!!!!

De levens(loop)weg van bewustwording, heeft mij gaandeweg veel diepgang gegeven. De woorden verantwoordelijkheid, zelfrespect, en integriteit, hebben zo vorm gekregen in mijn leven. In samenzijn met anderen voel ik Gelijk-waardigheid en Respect voor ieders weg en "Zijn" en zie de "Waarde" van ieder mens.

Door ervaringen en diepgang heeft mijn hart grond gekregen en voel ik me gesteund door deze "Waarde" !! Deze diepgang werpt nu haar vruchten af, voor mezelf en naar anderen!

In samenzijn met anderen voel ik de verbondenheid en dat het vooruitgang en veranderingen teweeg brengt, als ik in openheid en vanuit mijn hart in mij Zelf sta. Waar en met wie ik ook ben, daar kan diepgang ontstaan, omdat ik de ander "Zie" op zijn/haar weg! Zo niet.........dan daagt het me uit.......om de diep(e)gang in mezelf weer onder de loep te nemen!
.
Dank je wel Annemieke, het heeft mij aangezet tot het delen van mijn ervaringen van het thema "Diepgang"!!

Beantwoord door Annemieke Smit

Onder de indruk van de diepgang van deze reactie, val ik stil...Reactie toevoegen