De waarde van slechts één woord

(reacties: 0)

Goud

Woorden zijn goud waard. En niet alleen als je schrijver van bestsellers bent. Ze zijn dat voor iedereen, zonder twijfel. Ook voor jou als lezer van deze blog. Lees mijn verhaal maar.

 

Rollen

Je eerste rol in het leven: dochter of zoon. Vanaf het moment dat je geboren wordt, heb je een rol. Bij deze eerste rol hoort soms meteen een tweede: broertje of zusje. In de loop van de tijd bouw je gestadig verder aan het aantal rollen in je leven. Ga er maar eens voor zitten en ze tellen. Tien, twintig of nog veel meer? Sommige rollen heb je maar voor korte duur, andere voor heel je leven.

 

Belangrijk?

Niet elke rol is even cruciaal, dat verschilt per rol en per situatie. De rol van schoonmaker van mijn huis is een rol die ik zelf niet graag ‘speel’ en soms vind ik die wel van belang. Wanneer ik een coachee bij mij thuis ontvang, dan vind ik het belangrijk dat hij of zij in een schone werkkamer komt. En dus pak ik die rol van schoonmaker met alle liefde op. Maar wat nu als er één rol is, waar jij zo veel waarde aan hecht dat die de boventoon voert? Die zo belangrijk voor je is, dat die lijkt te bepalen wie jij als persoon bent?

 

Voorstelrondje

Onzin zal je zeggen. Jij bent jij en niet de rol die je hebt. Durf je dat echt met droge ogen te beweren? Sta eens wat langer stil bij de vraag: wie ben ik? Voordat je het je realiseert, som je ongetwijfeld een aantal rollen op. Maar is dat werkelijk een antwoord op de vraag? Is dat wie je bént? Je kent ook vast wel de voorstelrondjes tijdens een workshop of training. Daarin noemen mensen vaak de rollen die voor hen het belangrijkste zijn in hun leven. Maar weet je dan wie ze echt zíjn?

 

Ben of heb?

Volgens kenners heb ik een hele belangrijke stap in mijn leven als ondernemer genomen. In een intervisiegroep zei ik namelijk: “Wacht eens even, jongens, ik ben niet mijn bedrijf, ik heb een bedrijf.“ En ineens vielen er ladingen kwartjes. Drong er een patroon in mijn leven in zijn volle besef tot me door: het hechten van een enorm belang aan een bepaalde rol. Zo veel zelfs, dat op het moment dat ik die rol niet meer had, ik mijzelf de vraag stelde: wie ben ik zonder dat ik kan zeggen dat… Kortom, de kwartjes die vielen, deden mij beseffen dat als ik een bedrijf heb en geen bedrijf ben, dan vereenzelvig ik mij daar niet mee en dus ook niet met het succes of falen ervan. Dat staat volledig los van elkaar. Eén woordje: ‘heb’ in plaats van ‘ben’. Wat een impact.

 

Goud waard

Voor mij is het veranderen van dat ene woordje goud waard, een levensles van de bovenste plank. Eentje die mij behoedt voor het herhalen van de vraag "wie ben ik zonder dat ik kan zeggen dat… " met het bijbehorende gevoel. En dan gaat het in dit geval om ‘hebben’ of ‘zijn’. Ik ken andere, vergelijkbare woordwisselingen. Als ik mezelf erop betrap dat ik iets ‘moet’, kijk ik of ik dat kan vervangen door ‘wil’. Vervolgens kijk ik met hele andere ogen naar de strijkplank of het invullen van mijn kilometeradministratie. Dan kies ik ervoor om dat te doen en stap ik niet in de rol van slachtoffer. Nog één voorbeeld tot slot. Een wijze coach zei ooit tegen mij: "Annemieke, stop eens met zoeken en ga vinden". Dat woord 'zoeken' vervangen door 'vinden', dat geeft me een hele andere mindset. Dan kan ik verder in plaats van dat ik blijf zoeken naar de pot met goud aan het einde van de regenboog.

 

Ga je het eens proberen? Kijken naar het effect van ‘hebben’ versus ‘zijn’, ‘willen’ versus ‘moeten’ en ‘vinden’ in plaats van ‘zoeken’? En deel je dan je ervaringen?

Die kan je hieronder kwijt.

 

Ga terugReactie toevoegen