De start

(reacties: 2)

Eerste blog

Iedereen die zijn eerste blog schrijft, zal dit proces herkennen: wat schrijf ik?
Daar zijn ongetwijfeld veel blogs over geschreven. Gegoogled? Nee, wat zou ik met die wetenschap doen? Niet schrijven wat ik wil schrijven?
 

De switch

De afgelopen maanden lag mijn focus op het ontwikkelen van Inner Perspective als bedrijf. Natuurlijk las ik Management Team, kwam interessante artikelen over managen en leiderschap tegen. Maar ik was aan het leren wat ondernemerschap is. Om een propositie en elevator pitch te hebben, een financiële en een netwerk administratie. Dit blogmoment voelt als een switch: de expertise van Inner Perspective is terug in mijn focus top tien.

De manager als ondernemer

Toen ik met leidinggeven begon, adviseerde mijn leidinggevende mij één van mijn collega’s te interviewen over: een team managen, hoe doe je dat? Een goede raad, ik had een inspirerend gesprek. Eén uitspraak ben ik namelijk nooit vergeten: Beschouw je afdeling als je eigen bedrijf.

De vergelijking

In aanloop naar deze blog herinnerde ik me deze uitspraak. Ik vind het een interessant onderwerp om uit te diepen. Want, wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Nu kan ik mijn ervaring als ondernemer én als manager inbrengen.

Eerste conclusie

Mijn eerste conclusie betrof de omvang van het bedrijf. Vertaald naar Tayloriaanse begrippen: in hoeverre is er sprake van arbeidsverdeling. Als ondernemer doe je van alles. Van het plannen van afspraken tot jouw marketingstrategie op het gebied van on en off line zichtbaarheid. Wanneer ik er over nadenk, herken ik de vragen die ook voor managers relevant zijn. Want: hoe maak jij jouw afdelingsactiviteiten duidelijk zichtbaar binnen het bedrijf? En: hoe onderhoud je dat?

 

Wat vind jij? Beschouw jij je afdeling als je eigen bedrijf? Weet jij wat daar allemaal bij komt kijken?

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Je reactie kun je hieronder kwijt.

 

Ga terug

Reacties

Reactie door Willem Jan van den Brink |

De vraag die ik mezelf stel, is: Werk ik in mijn bedrijf of aan mijn bedrijf? Dit vanuit het standpunt van de eigenaar/directeur.

Reactie door Annemieke |

Goed punt, Willem Jan. Als ondernemer werk je in mijn ogen aan je bedrijf. Wanneer je ook in je bedrijf werkt, is dat vanuit een andere rol. Dan ben je bijvoorbeeld de uitvoerder van de diensten die je aanbiedt.
En als manager, wat doe je dan: werk je aan je afdeling of in je afdeling? Hoe kijk jij als manager hier tegen aan?Reactie toevoegen