Vragen stellen 3.0

‘Waar zie je dan tegenop?’ Verbaasd keek ik mijn gesprekspartner aan. Ik had uitgebreid verteld over een opdracht. De leuke aspecten en wat punten waarover ik goed wilde nadenken, puzzelen om de juiste aanpak vast te stellen.
Allerlei gedachtes vlogen door me heen. Had ik woorden gebruikt die deze vraag bij hem opriepen? Hoorde hij tussen de regels door dat ik tegen deze opdracht op zag?
Ik neigde ernaar mezelf te verdedigen. De sfeer van het gesprek voelde niet langer als open - ik voelde me niet begrepen. Zijn vraag begon wel met een vraagwoord maar er zat een suggestie in die niet resoneerde bij mij.

Lees meer...

Grenzen

Twee rijen tegenover elkaar. De te overbruggen afstand zo’n vijf meter. Sommigen hebben een licht gespannen blik, anderen eerder één vol verwachting. Ik licht de opdracht toe. Op mijn teken begint de rij aan mijn linker zij te lopen – naar de overkant, naar de andere rij. De grote vraag: hoe dichtbij laat ik mijn collega komen?

Lees meer...

De zin en onzin van tips

‘Zo kom je op nummer 1 van de Managementboek bestseller top 100’. Zojuist had ik de 28 tips van Aartjan van Erkel gedownload. Zou ik die kunnen gebruiken om mijn boek te promoten? Ik kon wel wat tips gebruiken. Ik had tot op dat moment niet briljant veel ideeën hoe ik de publicatie van mijn boek aan moest pakken; ik doe dit voor de eerste keer in mijn leven.

Lees meer...